Otóż wymyśliłem sobie taki "system"... tylko nie wiem czy to możliwe
Laptop z małą matrycą (powiedzmy 13-14 cali) do działania poza domem. Mobilne, wygodne do noszenia itp.
Problem zaczyna się po przyjściu do domu. Nie chciałbym kupować dodatkowo stacjonarnego więc wpadłem na taki oto pomysł:
- urządzenia peryferyjne (drukarka, klawiatura, myszka, stacja dokująca, dysk zewnętrzny itp.) podłączone na stałe do rozgałęziacza USB i sumują się w jednym kablu który łatwo i błyskawicznie podpinam do laptopa
- laptop podłączam przez HDMI do dużego monitora i mam normalny duży obraz?? niepoprzestawiane ikony na pulpicie? żadnych komplikacji??
Reasumując - podłączam dwa kabelki (plus ewentualnie zasilanie laptopa) i mam "normalny stacjonarny"??
Dobrze rozumuje czy to nie jest takie proste????
coprawda noszę w torbie netbooka (12") Leovo S12 - jako maszyna do pisania, neta, i mp3 wysarcza w zupełności, a mało miejsca zajmuje i mało waży, atom z dedykowaną nVidią ION - filmy śmigają bez zająknięcia (DivX-y)
w domu podłączam myszkę, głośniki 2.1 i zasilacz, w pracy 5 kabelków:
- LAN
- zasilacz
- hub USB (a tam myszka, klawiatura, i Pendrive do ReadyBoost-a)
- monitor 19" wide
- jack - do mimiwieży
w robocie mam to tak ustawione że netbooka chowam do szuflady przeznaczonej na klawiaturę, a całą resztę mam pod ręką, a w domu - korzystam z klawiatury i ekranu sprzętowego, a reszta - jak wyżej
Reasumując i odpowiadając jednym słowem na Twoje pytanie - TAK, jest to dokładnie takie proste; jeden mały Tip Of The Day - dobierz sprzęt tak żebyś miał taką samą rozdzielczość ekranu monitora i matrycy, bo inacze będzie się kaszanić (4:3, 16:10 albo 16:9) ja mam 16:10 bo taki monitor miałem na stanie, a do netbooka nieżle pasuje
pozdro
Nie polemizuj z idiotą. Najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a później pobije doświadczeniem... mój szkodnik
coś tam trochę w opisie namieszałeś... teoretycznie stacja dokująca jest takim urządzeniem które potrzebujesz. Podłączasz wszystko co stoi w domu do stacji dokującej (USB, HDMI, Zasilanie) i Ty tylko wpinasz laptopa do tej stacji.
PS Ja bym olał robienie i podpinanie gratów do laptopa. Zostaw tylko myszkę i zasilanie, lcd o ile nie potrzebujesz dużo większego to też bym olał a całą resztę osprzętu (dyski, drukarka) to podpiąłbym pod router.
Jeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
Jeśli jedziesz wolniej niż ja, jesteś debilem
coś tam trochę w opisie namieszałeś... teoretycznie stacja dokująca jest takim urządzeniem które potrzebujesz. Podłączasz wszystko co stoi w domu do stacji dokującej (USB, HDMI, Zasilanie) i Ty tylko wpinasz laptopa do tej stacji.
Dokładnie - to jest najlepsze rozwiązanie. Na stałe do stacji dokującej podłączasz wszystkie graty- od myszki począwszy na drukarce skończywszy. Nie musisz majtać kabelkami. Wszystko od razu wpięte.
-jeździ ze mną od 05.2011 - jeździ ze mną od 04.2015
Warto tylko wspomniec, ze nie kazdy model laptopa kwalifikuje sie do stacji dokujacej. Zazwyczaj biznesowe modele duzych producentow HP, IBM, Dell posiadaja stacje dokujace - ktore z koleii tez pasuja tylko do konkretnych modeli laptopow.
Warto tylko wspomniec, ze nie kazdy model laptopa kwalifikuje sie do stacji dokujacej. Zazwyczaj biznesowe modele duzych producentow HP, IBM, Dell posiadaja stacje dokujace - ktore z koleii tez pasuja tylko do konkretnych modeli laptopow.
nawet o tym nie pisałem, bo ceny stacji są zazwyczaj z choinki, i tak jak słusznie zauważyłeś - kiepsko tutaj z kompatybilnością... i tak naprawde to trzebabłoby mieć dwie... jedną w domu, drugą w pracy, a w takim układzie dochodzimy do ceny 'dość przyzwoitego' laptopa
Nie polemizuj z idiotą. Najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a później pobije doświadczeniem... mój szkodnik
No właśnie... teraz pytanie czego szuka dudek_t... czy to ma być netbook czy już porządny laptop. Przy większym budżecie można się zakręcić wokól Thinkpadów które posiadają replikator portów, sam posiadam i jestem zadowolony
Komentarz